Het Broeikaseffect

Een groep kunstenaars, muzikanten, schrijvers, makers en bedenkers betrekt gedurende drie seizoenen een kas tussen de bloemenvelden in Noordwijk. Een groen kunstproject als een oase en tegenhanger in een complexe tijd van klimaatverandering en onrust in de wereld. Bij de wisselingen van de seizoenen zal de groep hun werk en voortgang van het project delen met belangstellenden. Door het coronavirus zal dat voorlopig via social media gaan.

Deelnemers: Hans Berkhout, Dré Bom, Rhijna de Graaf, Greet Haasnoot, Dirk Janssens, Gertrude van den Berg, Frits Jansen, Rik van Leeuwen, Rob van Leeuwen, Sanne van der Meij, Rhodé Tavenier, Pam Vis-Feijtes, Mieke Janssens en Lambert Janson, Sam van Denzen.

Lente, zomer en herfst 2020
Bloemenkwekerij Lambert en Mieke Janson, Leeweg 18, Noordwijk

De ruimte, het seizoen en de planten geven aan wat er mogelijk is. Alles ligt letterlijk voor het oprapen. Ragfijn blad leent zich goed voor ‘aquarel afdrukjes’ en in de kookpan recycle ik oud etspapier met plantafdrukken. Rubbings van planten zijn alvast bestemd voor een Broeikas-Kleurboek.

  • greet-haasnoot-atelierzee-broeikaseffect-noordwijk-1
  • greet-haasnoot-atelierzee-broeikaseffect-noordwijk-2
  • greet-haasnoot-atelierzee-broeikaseffect-noordwijk-3
  • greet-haasnoot-atelierzee-broeikaseffect-noordwijk-4
  • greet-haasnoot-atelierzee-broeikaseffect-noordwijk-5
  • greet-haasnoot-atelierzee-broeikaseffect-noordwijk-6

BROEIKAS – PFLANZEN

In Berlijn vind je veel leuke tweedehands boekwinkeltjes met koffie en taart. Op zo’n plek vond ik twee antiquarische boeken uit de serie Das Leben der Pflanzen, over de groei van planten. Met prachtige kleine illustraties. Ik tekende ze uit en maakte er grote kleurplaten van: PFLANZEN. Later die dag, in de prachtige Hortus van Berlijn zag ik de Pflanzen in het echt.

greet-haasnoot-atelierzee-pflanzen-broeikaseffect-2
greet-haasnoot-atelierzee-pflanzen-broeikaseffect-3

BOEK BAS HAASNOOT

In 2005 was ik met mijn vader op deze zelfde plek aan het werk. Hij overleed in 2013. Tussen verdorde zonnebloemen staan nu een paar objecten van hem, als een monumentje. Zijn boek Bas Haasnoot, jutter, kunstenaar kun je er ook inkijken.

  • bas-haasnoot-broeikaseffect-boek-1
  • bas-haasnoot-broeikaseffect-boek-2
  • bas-haasnoot-broeikaseffect-boek-3